ZLATA PRAVILA SAUNANJA

Prije i za vrijeme saunanja nije dobro opteretiti želudac jakom hranom. Neka između obroka i ulaska u saunu prođe barem sat vremena. Jednako tako, u saunu ne treba ući prazna želuca.Prije, poslije i za vrijeme saunanja nemojte konzumirati alkohol.Prije prvog ulaska u saunu otuširajte se sredstvom za pranje tijela kako biste uklonili masnoću s tijela i otvorili pore na koži. Obrišite se ručnikom jer se samo suho tijelo počinje znojiti. Nakon ovog tuširanja „zaboravite“ sredstva za pranje tijela. Nadalje se tuširajte samo vodom, jer bi vam sredstva za pranje tijela mogla iziritirati kožu.Nije dobro ulaziti u saunu u kupaćem kostimu jer bi sintetika na zagrijanom tijelu mogla izazvati nepoželjne reakcije na koži. Za vrijeme boravka u sauni tijelo možete pokriti pamučnim ručnikom ili plahtom.U sauni je najbolje ležati, a ako nekome morate načiniti mjesto, samo svinite noge. Nekoliko posljednjih minuta boravka u sauni vratite se u sjedeći položaj, da se naviknete na promjenu i izbjegnete eventualnu vrtoglavicu.

U sauni budite onoliko vremena koliko vam je ugodno, ali ne dulje od 15 minuta.Po izlasku iz saune istuširajte se mlakom vodom: najprije ruke i noge, zatim trup, a tek onda lice i glavu.

Nakon boravka u sauni obavezno se odmarajte barem onoliko dugo koliko ste boravili u sauni.Postupak naizmjeničnog boravka u sauni, tuširanja i odmaranja ponovite 3 puta, ili onoliko puta koliko vam je ugodno.Tekućinu  je najbolje uzimati nakon što se tijelo ohladi od saune (oko 15 minuta nakon izlaska). Preporučaju se voda, biljni čajevi i prirodni sokovi. Za vrijeme znojenja i ohlađivanja nemojte piti, jer prijevremenim nadoknađivanjem izgubljene tekućine remetite tok i utjecaj saune na organizam; uslijed jakog znojenja tekućina se neće moći zadržati u tijelu. Ne morate piti „na silu“, tijelo zna koliko mu je tekućine potrebno.Ako prilikom boravka u sauni u bilo čemu „pogriješite“ odnosno pretjerate, općenito zdravoj osobi neće se dogoditi ništa strašno. Visoka temperatura u sauni dovodi do širenja krvnih žila (snižavanja tlaka), pa ako tijelo ne rashladite dovoljno, mogli biste osjetili neki od simptoma niskog tlaka (glavobolja, vrtoglavica…).Nakon saunanja, nanesite na lice i tijelo hranjivo sredstvo za njegu kože ili uživajte u masaži.

Nakon saune izbjegavajte sportske i rekreacijske aktivnosti, te odlazak u solarij, jer je koža posebno osjetljiva na djelovanje UV zraka.

U saunu ulazite na vlastitu odgovornost. Ukoliko niste sigurni smijete li koristiti saunu, posavjetujte se sa svojim liječnikom.